Kaart vaargebied Corfu


Impressie van het vaargebied.

Het vaargebied van Corfu ligt in de uiterste Noord West hoek van Griekenland in de Noord Ionische Zee. Een van de rustigste vaargebieden op aarde. In de zomer is de heersende windrichting NW 3 tot 5 Bft.

We blijven met de flottieljes in het gebied van Corfu en Paxos, tot aan 2 rock bay ten zuiden van Parga en Sayiadha als laatste Griekse dorpje van Ipiros (het vaste land van NW Griekenland). In 2023 is er ook een flottielje die om de andere week de Noordelijke eilanden bezoekt.

Om het hele vaargebied te doorkruisen heb je minimaal 2 weken nodig. Per week zorgt de flottielje-leiding dat de route overeenkomt met de wensen van de groep, en de routes wisselen elkaar af. Hierbij wordt rekening gehouden met: het weerbericht, zeilervaring, drukte in havens, welke havens al bezocht zijn in een eventuele eerdere week, enz.

De dagafstanden zijn niet te lang (15 tot 25 mijl per dag). Bij een gemiddelde snelheid van 4 tot 5 knopen betekent dit dat er naast zeilen ook tijd over is om te ankeren in een mooie baai onderweg, om lekker te luieren, zonnen en zwemmen, of om vroeg in de haven te zijn en daar het binnenland te verkennen.

Wie wel langer wil zeilen kan natuurlijk altijd een omweg maken, er valt genoeg te beleven in dit prachtige vaargebied. Vraag de flottielje-leiding maar om tips.

Een voorbeeld van een tweeweekse flottielje of bareboat route:
kaart_grk_korfu_2009

dag 1: Inschepen in Gouvia Marina

dag 2: Ag. Stefanos

dag 3: Sayiadha

dag 4: Kalamas (BBQ baai)

dag 5: Lakka

dag 6: Mongonissi (via de West kust van Paxos)

dag 7: Gaios

dag 8: Parga

dag 9: Two Rock Bay

dag 10: Lakka

dag 11: Mourtos

dag 12: Platarias

dag 13 : Notos beach (Petriti)

dag 14: Gouvia Marina

Behalve de (luxe) marina zijn de havens kleine, sfeervolle vissershaventjes met weinig faciliteiten. Je vindt weinig walstroom, daarom hebben veel schepen zonnepanelen. Wel vind je er goede tavernes met heerlijke verse vis en Griekse salades, leuke winkeltjes en gezellige pleintjes en terrassen. Ook kan je kiezen te overnachten in veilig beschutte baaien waar oneindig gezwommen en gesnorkeld kan worden rond de boten.

Zeilers met meer zeilervaring die er zelfstandig op uit trekken kunnen ook de Zuid Ionische zee bezoeken met eilanden als Lefkas, Keffalonia, Ithaca, Meganissi, Kastos en Kalamos. Om heen en weer te varen heb je daarvoor minimaal 2 en liever zelfs 3 weken nodig.